2011. május 10., kedd

Kicsi vagyok én

A Holnap Kiadó lelkesen teszi közzé újabb és újabb, jellemzően nem kortárs költők műveiből összeállított antológiáit, egyhez nekünk is volt szerencsénk hozzájutni. Kiadtak már válogatásokat kicsiknek, nagyoknak és közepeseknek, tehát valamelyest a Móra-féle újrakiadós vonalat képviselik, de legalább aktív szerkesztői és illusztrátori munka alakítja a köteteket.

A könyv elején mondókás rész, utána pedig (szigorú névsorban) magyar költők művei következnek. De hogy mi alapján válogatták őket, az már érdekes kérdés. Felmerülhet, hogy Pobozsnyi Ágnes a XX. századi magyar gyerekirodalom arcképcsarnokát kívánta volna felvázolni - így kerülhetett bele egy-egy verssel például a ma kevesebbet emlegetett Bella István és Szepesi Attila is. De Kosztolányi vagy épp Nagy László sem a gyerekversek műfajában alkotott elsősorban, mégis megférnek az oldalakon.

Györfi András érdekes, tollvonásos-vízfestékes, nyomatos-frecskelős képei kísérik a verseket, változatosak, színesek, engem kicsit a régi Weöres-köteteket illusztráló Hincz Gyula stílusára emlékeztetnek.

A kötet tehát leginkább kedvcsináló, ismertető, neveket felvillantó egyveleg, amelyben jól ismert kedvencek és érdekes újdonságok keveredek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése