2011. június 9., csütörtök

Búth Emília: Madárlátta

Búth Emília verseit kevesen ismerik. És ez hiba. Vagy legalábbis szomorú, mindazonáltal egyáltalán nem csoda: két megjelent verseskötete már antikváriumokban is csak elvétve bukkan fel.

Kicsi, kézbevaló (vagy éppenséggel kicsi kézbe való) könyv ez a Madárlátta, a versekben pedig egy nagyon boldog gyermekkor képe köszön vissza. A nagyszülőknél, vidéken töltött nyarak, az a békés és természetközeli mesevilág, ami az én nagyvárosi életemből kimaradt. De aki megélte, valahogy így emlékszik vissza rá, és a versek nekem is elhozzák a csak olvasmányaim alapján elképzelt érzést.

A képzelet és a természet varázslatosan megelevenedő világa át- meg áthatja egymást, olyan meseszerű minden, ahogyan csak egy gyerek láthatja a világot. A versek között vannak mondókák, dalocskák, képversek, altatók. Egy részüket pedig finom melankólia hatja át, olyan halkan, mintha hangfogós hegedűn...

Hamvas

Hamvas a szilva, itt az ősz,
Nagymama biccent, lekvárt főz.
Bólint nagyapa,
fölszedi a diót.
S télen elmeséli majd,
ami vót.


A kötetet a szerző illusztrációi díszítik, és úgy érzem, ebből a szempontból is ott lenne a helye a gyermekkönyves köztudatban: színes és fekete-fehér papírkivágások (szakszerűen: "nyirkák"), körömollóval csipkézett miniatűrök és nagy színes felületek sorakoznak az oldalakon - bár nézeteim szerint a szerkesztő az egész oldalas színes képeket gyakran nem azzal a verssel tette egy oldalpárra, amelyhez tartoznak. Ez talán csak azért zavar, mert Kató gyakran kép alapján kéri a verseket, és ha a kedvenceit még nem tanultam volna meg, akkor vadul lapozgathatnék minden alkalommal.

A tej
(Dal reggelihez)

Három kis cicák
kérdik Katicát:
elég édes?
elég langyos?
vagy ők megigyák?

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm, hogy erről írtál, nagyon "megkívántam" ezt a könyvet!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon örülök, ha megtetszett, egyébként itt egy link: http://www.konyvnet.hu/konyv.php?konyv_id=46426&knsid=sTKB6dYlpzqL8S6FumtpdVO6cgcTnYTcZ6J545M9YsR7mvv2kV, nem tudom, valós-e az információ, de ha igen, csapj le rá!

  VálaszTörlés
 3. "Kedves Vásárlóink!
  Tájékoztatjuk Önöket, hogy az oldalunk karbantartása miatt a rendelések feldolgozása és teljesítése átmenetileg szünetel.
  Rendeléseiket a karbantartás ideje alatt nem tudjuk fogadni!
  Türelmüket és megértésüket köszönjük: a Könyvnet.hu csapata" - amiota csak megtalaltam a linket :(

  VálaszTörlés
 4. Tartottam tőle, hogy nem működik. Sajnálom.

  VálaszTörlés