2011. június 15., szerda

Kiss Ottó: Emese almája

Kiss Ottó nevével találkoztam már lépten és nyomon, még a blogjára is eljutottam, de a versesköteteihez valahogy sosem volt szerencsém. A könyvhétre újra kiadott Emese almája alkalmából rátaláltam mégis, és ez valóban szerencse volt.

A kötet úgynevezett svéd típusú gyerekverseket tartalmaz - ez újdonság volt a számomra, mármint hogy van ilyen. Rímtelen, a világot a gyerekek szemszögéből láttató képek ezek, ha jól tudom, a hagyományt az Ami a szívedet nyomja című svéd kötet honosította meg nálunk. Ez a svéd dolog nekem tetszik, de arra azért kíváncsi leszek, Katalin hogy értékeli majd. Mert a versek csattanója lehet, hogy csak egy felnőttnek poén (nekem az), a gyerek viszont őszintén és komolyan látja ilyennek a világot. Vagy talán éppen a gyerekeknek segítenek jobban megérteni a felnőttek világát? Nem tudom, valószínűleg kor kérdése, tehát figyelni fogok arra, mikortól érdemes adagolni ezeket a verseket.

Adni

Adni a legjobb dolog
a világon. Meg is indokolom
mindjárt. Gondolj csak
bele:
amikor valaki ad,
éppen akkor valaki kap is.

És kapni a másik legjobb dolog
a világon.


A kötet alcíme: Szép Szó Tár. Verses ábécéskönyv. Afféle kisenciklopédia, betűrendbe szedett szómagyarázatok ezek, csak éppen egy gyerek saját meghatározásai olvashatók benne a világ fontos dolgairól. Néha a felnőttek furcsasága, néhol a gyermeki relativitás, vagy éppen áthallások adják a versek apropóját, de megkapó könnyedség jellemzi mindet.

Víz

A víz az élővilág bölcsője.
Mindenki, aki él,
ringatózhat rajta.


A könyv illusztrációit Baranyai András készítette, találó, szellemes képecskék, és azok az orrok! Na és persze a "könyv a könyvben" motívum, az utolsó képen a kisfiú hóna alatt az Emese almája - ezzel mindig le lehetett venni a lábamról. Ahogyan az alábbi verssel is (terjeszteni fogom):

Párválasztás

A párválasztás egyszerű:
el kell képzelni,
hogy a pároddal
egy lakatlan szigeten
élsz kettesben.
Ha jó ott vele,
akkor jól választottál,
ha nem jó ott vele,
akkor pedig
nem jól választottál.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése