2011. június 1., szerda

Szabó T. Anna - Tóth Krisztina - Varró Dániel: Kerge ABC

Közös rajongásunk tárgya egyik első könyvünk volt, és kicsit túl korán került Katalin kezébe - mondjuk úgy, meglátszik rajta, hogy sokat (és hevesen) forgattuk. Nem véletlenül.

Egy rendhagyó abc-s könyvről van szó, amely minden betűhöz (amelyek nyomtatott kis és nagy változata ott virít az egyes oldalakon) egy állatot rendel az adott kezdőbetűvel, az állathoz egy verset, a vershez pedig egy illusztrációt, de nem akármilyet! Fiatal iparművészek dolgoztak az egyes oldalpárokon, akik egyedi megjelenést adtak minden betűnek - eltérő technikák és színvilág, de azonos alapstruktúra fogja össze a kötetet szerves egésszé.


Az oldalak között akadnak sikerültebbek és kevésbé eltaláltak, de a kínálat tarkasága és ötletessége mindenért kárpótol. Változatosak a három költő, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel művei is, utóbbié például ez:

Bajuszát az Óriáscincér
nem pödri ki semmi kincsér'.

Makacs, mint egy ökör ebben,

úgy szereti pödöretlen.
Az illusztrációk sokféle anyagból építkeznek, akadnak köztük számítógépes (Nagy Diána) és szabadkézi (Paulovkin Boglárka, Takács Mari) grafikák, festmények (Gyöngyösi Adrienn) és firkák (Kárpáti Tibor), agyagszobrok (Farkas Ámon Gergely) vagy épp vegyes technikát alkalmazó képek (Szolnoki Beatrix), néhány pedig fotók felhasználásával készült. Remek, a képi megoldásokat megragadó vers is született egy "problémás" betűnél, Tóth Krisztina tollából:

Kövér kutya hátulról a Q,
mintha ülne, olyan alakú.
Van farka, de nem csóválja,
nem jött meg a vacsorája.Úgy tűnik, ez amolyan koronként változó könyv, a baba látja, hogy színes és állatos, a nagyobb gyerek élvezi a verseket, egy iskolás már az abc-részét is értékeli, a magamfajta pedig remekül szórakozik a színek és szavak kavalkádján, és Szabó T. Anna strófáin:

Ezt selypíti a wapiti:
"Nem isz vadok, mama, piti,
úd megnőttem, nad vadok,
nem bántanak a nadvadak!"

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése