2011. június 24., péntek

Szakács Eszter: Villámhajigáló Diabáz

Na az ilyen könyvek miatt várom, hogy Katalin felnőjön. Illetve csak egy kicsit feljebb. Miért is?

– Nem és nem és nem! Nem akarok nagyapa felhők fölötti palotájában nyaralni! – toporzékolt spagettivékony lábacskáival a szélisten legkisebb unokája.

Ha egy mese ilyen felütéssel kezdődik, ráadásul ennyire könnyed mosollyal ötvözi a modern és a profán elemeket, akkor már biztos, hogy nem esik ki a kezünkből, amíg végig nem olvastuk az összes történetet. Mitológiai mesék ezek, a szereplők részben a görög mondavilág alakjai - részben pedig Kalliszté szigetének lakói. Hogy hol is ez a Kalliszté? Nos, a könyv szerint nem szerepel egyetlen térképen sem, de valaha szerepelt - az antik görögök Szantorini szigetét nevezték így, "Szépségesnek" (joggal, tanústja Katalin nagybátyja, aki oda nászutazott).

És ezen a szigeten történik mindenféle, valamikor napjainkban, vagy inkább egyfajta kortárs időtlenségben, például Rebarbara, az utolsó sárkány Kheirón, a kentaur segítségével felfedi származása titkát, a karikalábú szobrásznövendék, Periklész egy életre kelt agyag Minótaurosz segítségével útközben megment egy királylányt, és Kirkének, a varázslónőnek nem lesz rá lehetősége, hogy több adóellenőrt paradicsommadárrá változtasson.

Az összes mesében megtalálhatók az antik és a modern párhuzamba állításából adódó humoros momentumok, de ezek sosem lesznek túlzók vagy mesterkéltek - ehhez pedig kiváló egyensúlyérzék szükséges. És finom humor, amit még ma is sokan értékelnek, a gyerekek között is.

Próteusz izgalmában egy tál gyümölcszselévé változott. (Mindig ez történt vele, ha túlságosan izgalomba jött.)

A kötet élénk színvilágú kollázsait-rajzait Molnár Jacqueline jegyzi, aki főleg az egész oldalas képeken igen szórakoztatóan dolgozza fel az antik ábrázolási toposzokat.

Az esküvőt természetesen a víz alatt tartották meg. Mind az ifjú pár, mind a násznép búvármaszkot és oxigénpalackot viselt. Egyetlen apró közjáték zavarta meg a szertartást; amikor az izgatott vőlegény az igen kimondásánál egy pillanatra málnaszínű zselévé változott. Szerencsére bájos menyasszonya nagy rutinnal rögtön el is kapta a süllyedő tálat.

A kötet végén betűrendben megtalálható a mitológiai szereplők rövid ismertetője, de a mesék is tartalmaznak néhány szavas, fel sem tűnő magyarázatokat, amelyeknek köszönhetően a görög mítoszokban járatlan olvasók sem jönnek zavarba. Először egyébként arra gyanakodtam, hogy a szerző klasszika-filológiát végzett, de kiderült: Szakács Eszter végzettsége szerint ötvös és földrajz-rajz szakos tanár. No és a Pécsi Egyetemi Könyvtárban dolgozik. Könyvtár - ez sok mindent megmagyaráz.

Az írónő már dolgozik következő kötetén, amelynek főhőse, Habakuk királyfi remélhetőleg hamarosan elkápráztat bennünket hőstetteivel. Addig pedig olvasom a Görög mítoszokat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése