2011. június 26., vasárnap

Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Még egyetemista koromban került a kezembe Varró Dániel Bögre azúr című kötete, akkor nagyon megfogott, és a Változatok egy gyerekdalra című ciklusáról fenntartom, hogy zseniális. Emlékszem, mennyire tetszett, ahogyan a szlengből vett kifejezéseket beépítette a klasszikus ritmusokba, versformákba.

Na éppen ez az, ami jelen gyerekversekben kifejezett ellenérzést vált ki belőlem. Mert - bár Bartos Erikával kapcsolatban éppen ezen fenntartásaimat fogalmaztam meg - nem minden a ritmus. Lehet ugyan, hogy jól hangzik az "Odanézzél, fú, de állat,/két lábával rúgkapálgat!" versszak, és ritmusában tökéletes a "Még feje lágya, no né, be se nőtt/(...)/s állva pisálnak utána a nők" rímpár, ilyet én egyszerűen nem mondok a gyerekemnek. Másénak sem.

Az ilyen és ehhez hasonló poénok ugyanazt az érzést keltik bennem, mint a amikor halálfejmintás rugdalózót látok egy csecsemőn. Persze biztosan van, aki ezt szellemesnek tartja, de számomra az ilyen sorok annyira "hazavágják" a verset, hogy inkább törlöm a memóriából - ami a fülbemászó ritmus miatt nem könnyű dolog.

A kötet egyébként szemre kellemes, Maros Krisztina pasztell árnyalatú illusztrációi amolyan klasszikus gyerekkönyvnek mutatják a Korszerű mondókák kisbabáknak alcímmel megjelent kötetet. Talán inkább meghasonlott fiatal apukáknak szólnak ezek a korszerű mondókák - nosza, próbáljuk ki a miénken, mondta Katalin. De a külső véleményező is hasonló kifogásokkal élt a versekkel kapcsolatban, amelyekhez gondos használati útmutatót is mellékelt a szerző, például "ha nem tudjuk, miért nyí a baba, ezt kell neki mondogatni". Talán így, versben megfogalmazva könnyedebben dolgozzák fel a friss szülők a saját problémáikat. A modernebbje legalábbis.

Azért álljon itt a kedvencem is, mert az is van:

Büfiztető
avagy a légbuborék fájdalmas éneke

Szellő voltam, lebegő,
illanékony levegő,

szabad voltam, elnyelettem,
szűk sötétben senyvedek benn,

mint elrabolt grófkisasszony,
vártoronyból lóg ki copfom -

hagyd, hogy újra legyek szél,
börtönömből eresszél:

böff!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése