2011. július 2., szombat

Friss tinta!

A kortárs gyerekversek alapos, jól szerkesztett antológiája ez a Friss tinta! - mai gyerekversek alcímmel kiadott kötet. Azt, mondjuk, hogy ki szerkesztette ilyen alaposan, csak eltökélt és célirányos lapozgatás eredményeképpen találtam meg, úgyhogy a négy szerkesztő nevét fedje az általuk forszírozott jótékony homály.

A tíz összeállított versciklus elsősorban életkor szerint van rendezve, de a cikluson belül is fellelhető a tematikus szerkesztés. A rövid, mondókaszerű versektől halad a hosszabb állatos, majd a családról, az óvodáról szóló művek felé, egy idő után szaporodnak a svéd típusú versek is, végül elérünk a hosszabb, versben elbeszélt történetekhez, majd az altatók sora zárja a könyvet.


A kötet szerzői (a teljesség igénye nélkül: Kiss Ottó, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, Magyar László András, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina, Varró Dániel és még oly sokan mások) mellett örömmel fedeztem fel Csukás István és Kányádi Sándor egy-két versét is, illetve Gryllus Vilmos műveit, akire eddig elsősorban dalszövegíróként gondoltam, és nem is sejtettem, versei mennyire megállják a helyüket olvasva is.

A verseket kísérő illusztrációkat Takács Mari készítette, aki ebben a könyvben szabadjára engedte festett figuráit, egyenesen rászabadította őket arra a néhány nyomatszerű motívumra, amit a kedvesen árnyalt alakok boldogan vesznek birtokukba - nagyszerű szimbiózis oldalról oldalra.

A kötet számomra legérdekesebb momentuma a záró vers volt: Parti Nagy Lajos Altatója. Hiába a cím, ez már nem gyerekvers, még ha egy gyermekhez szól is. Átvezetés a "felnőtt versek" világába? Meglehet. Vagy éppen búcsúzó a gyermekkortól.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése