2011. július 24., vasárnap

Kajsa Gordan: Kifli kutyaoviba megy

Ez is egy olyan könyv, amely először színvilágával, illusztrációival vonta magára a figyelmemet. Az ajánló szerint "Valahol északon élt egyszer egy Kifli nevű kiskutya", és ez az északi hangulat teljesen áthatja a képeket, halványkék, hűvös pasztell árnyalatok, amelyekben szemet melengetően bukkannak fel a piros foltok. Az egyébként textiltervezéssel foglalkozó Mia Maria Güettler illusztrációiban a ruhákat, textileket részben valóban mintás anyagok testesítik meg, igazán mozgalmassá varázsolva az oldalpárokon szétterülő képeket.

A történet maga amolyan óvodába beszoktatós tanmese, viszonylag szerencsés kivitelben. Kifli gazdája munkát kap, és vége az otthoni idillnek, holnaptól kutyaovi (ezt az örökös -i képzőt nem szeretem) - a kiskutya pedig éjjel a nagy és idegen kutyákról rémálmodik, akikkel össze fogják őt zárni. Másnap persze szépen fokozatosan kiderül, hogy az egész nem is olyan rémes, sőt. A folyamatot igazán kedvesen ábrázolja az írónő, az ismerkedős párbeszédek valóban olyanok, mint amilyeneket a játszótéren elcsíphet az ember. Azért mondjuk kevéssé rajongok, hogy Kifli előszeretettel használja a "rendicsek" kifejezést, de Maria Larsson fordítására nem lehet különösebb panasz.

Az összkép tehát egy igazán kellemes könyv, amelynek óvodaelőkészítő hatását nem firtatom, viszont Katalinnal együtt mindketten szívesen forgatjuk Kifli első magyarul is megjelent kalandját.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése