2011. augusztus 20., szombat

Michelle Knudsen: Oroszlán a könyvtárban

- De... egy oroszlán... - lihegte Mr. McBee - ...oroszlán van a könyvtárban!
- Megszeg valamilyen szabályt? - kérdezte Miss Merriweather, aki nagyon szigorúan vette a szabályokat.
- Nos, nem igazán... - válaszolta Mr. McBee.
- Akkor hagyja békén.


Ez igen. Hidegvér, tisztánlátás, pontosság. A könyvtár igazgatója, Miss Merriweather egy pillanat alatt felméri a helyzetet, és elveinek megfelelően cselekszik. Ez a típus, általában tanárnő, egyedülálló ötvenes nő, aki pedáns, korrekt és következetes mindaddig, amíg az általa kiszolgált rendszer ésszerű - nos, ez a típus fel-felbukkan az angolszász irodalomban, valószínűleg legismertebb példája a Harry Potter-kötetek McGalagony professzora. Szimpatikus. Az összes vénlányos allűrrel és szabálykövetési mániával együtt. Mint Miss Merriweather is, aki hús-vér figura.

Ugyanilyen eleven a könyvtáros, Mr. McBee alakja is - nem csak Kevin Hawkes illusztrációinak köszönhetően. A sértett könyvtárosé, akinek sehogyan sem fér a fejébe, miért volna szükség egy oroszlánra egy könyvtárban. Hogy a jószág segít a könyveket leporolni, a borítékokat leragasztani és effélék? Ugyan kérem. A könyvtáros fájdalmas mellőzöttségében kifejezetten örül, amikor az oroszlánt szabályszegésen éri. Csak utólag jön rá, hogy néha bizony jó okunk lehet megszegni a szabályokat, de becsületére legyen mondva, jóváteszi a hibáját, jöhet a - kellemesen rövidre fogott, éppen csak érzékeltetett - boldog végkifejlet.

Katalin pedig szeret könyvtárba járni és mesét hallgatni. Akárcsak ez az oroszlán. És azzal is tisztában van, hogy a könyvtárban (is) vannak betartandó szabályok. Ez a történet azonban a szabályok értelmére és rugalmasságára reflektál, világos, egyszerű, mesés formában - egy olyan kérdésre, amely valószínűleg minden gyerek fejében megfordul élete során.

Így hát lelkesen olvassuk a szép, komoly kivitelben megjelent könyvet, én pedig sóhajtva gondolok arra, a sok másmilyen tanár és vezető között vajon lányomat összehozza-e a sors egy-két efféle Miss Merriweatherrel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése