2011. október 19., szerda

Kicsik lapozgató Bibliája

Ha valaki valamilyen vallási meggyőződésben szeretné nevelni a gyerekét (esetünkben ez a római katolikus), illetve ha a könyvek elkötelezett és régi jó barátja, óhatatlanul is felmerül a vallásos tematikájú gyerekkönyvek kényes kérdése. Mert bizony ez veszélyes terep, a szöveg a végletekig didaktikus és az írói szándék szerint "hűdelaza" szélsőségek között ingázhat, a képanyag pedig lehet nagy igyekezettel odavetett, silány ábrasor, játékos-negédes vagy épp hiperrealista - egyik ijesztőbb, mint a másik.

Ezért örültem meg a Bethan James szövegét Szöllősi Barnabás fordításában és Kállai Nagy Krisztina illusztrációival bemutató kötetnek. Az Ó- és Újszövetség fontosabb momentumait felsorakoztató lapozó kiválóan megfelel a Biblia világával való első találkozásnak. Az egyes jelenetekhez minimális szöveg tartozik, nyelvében is végletekig leegyszerűsítő összefoglaló, néha a lapokról kiszóló kérdésekkel. Tulajdonképpen inkább csak támasz a szülőknek, ha nem akarnak saját szavaikkal beszélni a történetről.

Az illusztrációk is egyszerűek, színesek, gyerekszemnek kedvesek, és - ahogyan ez egy kicsiknek szánt könyvtől elvárható - a legsötétebb esemény, a keresztrefeszítés bemutatása sem megrázó, de nem is bagatell. Összegezve a könyv jó tulajdonságait: kezdetnek nem rossz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése