2011. október 15., szombat

Mirko Hanák: Kisállatok esti meséje

Milyen az ideális esti mese két-két és fél éves gyerekeknek? Persze gyereke válogatja, de a hozzáértők szerint ne legyen túlságosan izgalmas, felzaklató, se túl hosszú, se túl szörnyes, inkább valami megnyugtató, esetleg a nap befejezését tematizáló történet.

Nos, a Kisállatok esti meséje mindezen követelményeknek tökéletesen megfelel. Az erdőlakókra köszöntő este sokféle mesét, álmot hoz magával, rövid képekben villan fel a gyermekeit magára hagyó kakukk, a ravasz róka vagy a szelíd őz sztereotípiája. Nem a történetszövés magasiskolája, de éppen ezért már kisebb kortól is ajánlható olvasmány.

Ljuba Štíplová lágy, alkonytónusú akvarelljei csodálatos képekben vetítik elénk az esti erdő hangulatát, a könyv szinte kényszeríti a felolvasót, hogy halkra fogja a hangját, mintha valóban az öreg fák árnyékában járna. Csöndesen, hogy ne zavarjuk az állatgyerekek álmát (ó igen, az éjszakai életmódról ráérünk még beszélni), mi is összehúzzuk magunkat az ágyunkban, hallgatjuk az erdő neszezését, érezzük a városi zajtól mentes, csodálatos békét, és elalhatunk mi is, ha kényelmes a fotel, hát mindketten: jó éjszakát!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése