2011. november 27., vasárnap

Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya. Sámuel Szentestéje

Itt az advent, itt az ideje elkezdeni azon gondolkodni, mit olvassunk így karácsonytájt. Két "hagyományos" mese, két különböző megközelítés, egy alkotó: szerző és illusztrátor egy személyben.

A Jakab mester karácsonya egy öreg ezermester versbe szedett története, aki Bergengócia összes gyerekét ellátja ajándékokkal. Ebben az évben azonban kicsúszik az időből, kifogy a nyersanyagból - majd pánikba esve ellátogat a legközelebbi városba, és sajátos módon gondoskodik utánpótlásról: minden járókelő ruhájából levág egy kicsit, majd néhány padból kihúzgálja a szögeket is. Még így is épp hogy elkészül, ráadásul Télapó szánját sem javította meg - sebaj, a rénszarvas idén pihen, Jakab mester repülő masinájáról osztják az ajándékokat, és minden jó, ha jó a vége.

Na igen, de vajon mit kezd a célközönség az ezermester úr antiszociális viselkedésével? Nem is tudom, hogyan lehet ezt zökkenőmentesen tálalni - már csak azért sem, mert maga a verselés is elég sokszor zökken. A történetet körítő képek azok, amelyek igazán magukkal ragadnak: a városka nyüzsgő főtere vagy a játékgyáros zsúfolt műhelye, amelybe szerintem minden gyerek örömmel beszabadulna, bőséges böngésznivalót kínál a türelmesebb olvasóknak. Az utolsó oldalon a Télapó kezében megvillanó pezsgőspohár pedig földrajzilag egyértelműen behatárolja ezt a bizonyos Bergengóciát.

A másik, azonos formátumú kötet, a Sámuel Szentestéje egy kis pásztorfiú szemszögéből, egyszerű kedvességgel beszéli el Jézus születésének történetét. A képeken itt is érvényesül a különös felülnézeti elrendezés, amelynek köszönhetően úgy érezhetjük, mintha a helyszínek felett lebegnénk, kiválasztott voyeurök az első Karácsony színhelyén. A bibliai történetet az ajándékot hozó gyermek toposzával és néhány hasonló motívummal ötvöző szöveget lágy kékes-barnás pasztellárnyalatokban játszó rajzok kísérik, a nagyfejű figurák komoly figyelemmel emelik a magasba pisze orrukat.

Karácsony ünnepének bármelyik tálalását választja az olvasó, egy nem túl bonyolult, kezdő olvasók számára megfelelő történetet kap, elnézhetően giccses illusztrációkkal - néhány olvasást biztosan megér.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése