2012. február 6., hétfő

Berg Judit: Maszat játszik

Keresztanyu jóvoltából gazdagodott a könyvtárunk Maszat, a háromévesforma kisfiú két legkorábbi kalandjával.

A méretét és szövegmennyiségét, illetve kép-szöveg arányát tekintve is kisgyerekkézbe való kötet első történetében Maszat a játszótéren találkozik a barátaival, de a közös játékot megakasztja, amikor egyik barátja, Sári, ráül a motorjára, ami Maszatnak - mint annyi korabeli gyereknek - nem tetszik. És vajon kinek jut a nevelés feladata ennél a didaktikus fordulatnál? Szerencsére nem egy felnőttnek, hanem Maszat csíkos bohócfigurájának, Hóchócnak, akit Berg Judit valószínűleg hitelesebbnek tartott, mint egy felnőttet (hiszen a felnőttektől természetes a "pedagógiás" hozzáállás, míg egy bizalmi rongybabától inkább meglepő). A konfliktus feloldása viszont kifejezetten tetszik, valósághű: Maszat elkezd aggódni, hogy a barátai sem fognak vele játszani, "de Misi már dobta is neki a labdát." Sári pedig újra felül a motorra, mintha mi sem történt volna, minden rendben van.

A második, oktató jellegű történet Maszaték veteményesében játszódik. Hóchóc játékra hívja unatkozó gazdáját/barátját: a zöldségek bújócskáznak, Maszat a hunyó, aki sorra megkeresi a kiskert terményeit. Kati már második olvasásra kívülről fújta, mikor melyik növény kerül sorra - persze ebben Agócs Írisz finom vonalú rajzai is segítették.

Most, hogy Maszat is csatlakozott a nagyfejű egykék klubjához (amelynek tagjai között a Micsoda kutyával barátkozó Liza és Huba elválaszthatatlan barátja, Kázmér is fellelhető), a könyvtárpolcon biztosan keresni fogjuk a többi kötetet is, néhány újraolvasásra azért érdemes mindegyikük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése