2012. február 16., csütörtök

Hír: fizetni kell a kortárs mesék nyilvános felolvasásáért

Az nem újdonság, sőt, tréfák és élcek témája, hogy ma már mindennek szabott ára van. Mostantól kezdve a meseolvasásnak is. Amikor először olvastam a hírt a DM (a másik) oldalán, persze engem is meglepett, de az első felháborodás után érdemesnek tartottam kicsit jobban is körüljárni a témát.

Hiszen az iskolákban, óvodákban tartott, illetve külön számukra szervezett felolvasások továbbra is ingyenesek maradnak, ahogyan ez az Artisjus oldalán is olvasható. Az ilyen, ún. jogdíjmentes tanórákat leszámítva azonban ezentúl minden nyilvános felolvasásért - amennyiben a szerző nem méltóztatott már legalább 70 évvel ezelőtt eltávozni ez árnyékvilágból, vagy amennyiben nem népmeséről van szó - minimum 2700 forintot kell fizetnie a szervezőnek, a felolvasó gázsijától és a jegybevételektől függően. Ez persze szomorú hír elsősorban a könyvtáraknak, feltéve, hogy a meseolvasást például színészekre vagy közéleti személyiségekre bízzák - mert ők valószínűleg ellenszolgáltatást várnak egy-egy ilyen fellépésért. Ha azonban a részvétel ingyenes, és - mondjuk, némi ingyenreklám fejében - sikerül rávenni az előadót, adott esetben a szerzőt, az önkéntes fellépésre, a probléma már meg is oldódott. (Na gondolom, azért a könyvtárosoknak egyszerűbb, ha ők maguk olvasnak fel, munkaidőben.)

Egy könyvesboltnál már nyilván nem akkora az anyagi teher, egy-egy felolvasás jogdíját jó esetben ellensúlyozni tudják a kapcsolódó eladásokból, végezetül pedig még a szerzőket is támogatják, hiszen a jogdíj egy része hozzájuk kerül vissza. Hogy irodalmi alkotások előadásánál ez mennyi, illetve az örökösök esetében mi az eljárás, arról az Artisjus oldala nem ad bővebb tájékoztatást. Mindazonáltal van egy olyan érzésem, hogy még Lázár Ervin örökösei sem ebből fognak meggazdagodni.

Végezetül még egy érdekes kérdés: vajon fizetnie kell-e ezentúl a szerzőknek is, ha saját maguk szerveznek könyvbemutatót? Gondolom, majd ha bolondok lesznek. Mert ugyan ki rakna úgy pénzt az egyik zsebéből a másikba, hogy közben abból valaki még bőséggel markoljon egyet?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése