2012. február 25., szombat

A kis gömböc és más mesék

Nem akarok holmi rókákkal meg bőrökkel előhozakodni, van belőlük a könyvben is, elég az hozzá, hogy a rengeteg - részben ma már felnőtt, aktív vásárlóerőt képviselő - gyerek által szeretett Magyar Népmesék rajzfilmsorozat könyv formátumban való kiadása a siker biztos receptje. Gazdagon illusztrálva, tíz kötetben, külön-külön vagy díszdobozban.

Én óvatos duhajként a könyvtárból kivettem azt a kötetet, amelyről feltételeztem, hogy a népmesék világára még talán nem mindenben érett kritikustársam is értékelni fogja. A kis gömböc és más mesék című kötetre esett a választásom, ez többségében állatos történeteket tartalmaz.

Ha az illusztrációk háttérrel együtt kerültek a könyvbe, akkor azok egy lekerekített sarkú, tévéképernyőre emlékeztető kivágásban szerepelnek - gondolom, az eredetire való utalásként -, kivéve, ha lelógnak az oldalról. És illusztrációból van bőven, minden oldalpáron négy, gondolom azért, hogy a lehető legtöbbet átemeljen a könyvbe Jankovics Marcell és munkatársai csodálatos, dinamikus és gyakran a népművészet motívumaival játszó animációiból. És éppen ez a gazdagság az, ami a mesélés hátrányára válik: a képek, méretük és mennyiségük révén, egyszerűen elnyomják a szöveget, ráadásul nem is mindenhol párhuzamosak a történettel. És ha tetszik, ha nem, nem tudom pótolni Szabó Gyula mesemondó hangját, amely annyira hozzátartozik a könyv által felidézni kívánt élményhez.


A műfajok keresztezése nehéz feladat, és azt hiszem, maradok a rajzfilmváltozatnál, illetve Benedek Elek és Illyés Gyula mesekönyveinél. És különben is, ráérünk még azokkal a népmesékkel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése