2012. augusztus 12., vasárnap

Ismeretterjesztő sorozatok a legkisebbeknek - körkép

Soha nem gondoltam magamról, hogy gyermekeim valamely kérdésére apjuk riposztját fogom válaszolni, és mégis, úgy a százhetvenkettedik "miért" után kicsúszott a számon: azért, mert a macska szőrös, és nem borotválkozik. És az vesse rám az első követ, akinek még nem jutott eszébe hasonló ilyen esetekben. Mert bizony három éves kor táján tényleg záporozni kezdenek a kérdések, hol, hogyan, mikor, mennyi és főleg MIÉRT??? Mit tehetne hát a kimerült bibliofil szülő: beruház néhány ismeretterjesztő könyvre a gyermekét leginkább foglalkoztató témában.

Mi Micsoda Mini

A Tesloff-Babilon Kiadó sikeres Mi Micsoda sorozatának Junior változata is létezik, de az kicsit nagyobbaknak szól, a Mini könyvek viszont tényleg a legkisebbek számára készültek, ennek megfelelően a témaválasztásuk számomra nem mindig tűnt érdekesnek. Az egyik kötet például a vásárlás témakörét járja körül, egy másik az óvodát mutatja be - az ilyesmit az ember általában élőben magyarázza el a gyerekeknek.

Könyvespolcunkra végül csak a Gyere velünk az állatkertbe! című kötet került fel, amely két állatkerti látogatás között segít feleleveníteni élményeinket, és pár érdekességet is felsorol néhány állatról. A tálalás könnyed, egyszerű kerettörténetbe foglalva ismerhetjük meg az egyes témákat, és oldalanként csak egy-két új információval gazdagodik az olvasó, ez nem megterhelő tempó.Scolar Mini

A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? sorozatának gyermekváltozata elsősorban a remek kihajtható fülekkel lopja be magát az olvasók szívébe, és valljuk meg, tényleg nagyon izgalmas, amikor egy repülő külsejét egy hajtással "feltépve" bepillanthatunk annak belsejébe, vagy egy fület felemelve megnézhetjük, hogyan emelkedik a víz a zsilipkamrában.

Ezeket a könyveket már aprólékosan kell nézegetni, rengeteg felfedeznivaló akad az oldalakon, de a komoly, valóban ismeretterjesztő hangvétel egyszerű és érthető megfogalmazással párosul. A sorozat több kötete is állandó olvasmányaink között szerepel, a témák változatosak, a kert állatvilágától a város éjszakai életén át a hajókig mindenről olvashatunk (egyébként sok az átfedés a Mi Micsoda Mini témaköreivel, de egészen más a feldolgozás).

És azért valljuk meg őszintén, remek érzés azokat a pillantásokat bezsebelni, amikor két és fél éves leánygyermekünk megmutatja és megnevezi egy repülőgép függőleges vezérsíkját.

Kis felfedező zsebkönyvek

A Móra Kiadó zsebkönyvei meglehetősen szűkszavúak, de lényegretörők. Mégsem ezért nyerték el igazán mindannyiunk tetszését, hanem a fóliás oldalaik miatt. Ezek a spirálkötésű könyvecskék ugyanis több fóliát tartalmaznak, amelyek mindkét oldalán ugyanaz a sziluett jelenik meg, csakhogy kétféle kifestéssel, amely így a különböző hátterekkel (illetve az azokból kitakart részletekkel) együtt kétféle jelentést hordoz, ezért kiváló folyamatok, változások vagy különbségek szemléletes bemutatására. Ez a játék a képekkel és rétegekkel az, ami miatt az egyébként korrekt, de kissé rendszerezetlen ismereteket közvetítő sorozat több kötete is megtalálható nálunk.

De azért senkit nem szeretnék abba az illúzióba ringatni, hogy a fenti könyvek minden kérdésre választ adnak. Ellenkezőleg: generálnak majd vagy ötszáz másikat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése