2012. december 27., csütörtök

Kiss Ottó: Régi kincsek

 Amióta Katalin óvodás, kevesebb idő jut az olvasásra, és olyankor is elsősorban mesék, másodsorban ismeretterjesztő könyvek kerülnek elő, a versek mostanában háttérbe szorultak - legalábbis azok, amelyeket nem tudok fejből. Egy verseskötetet azonban többször is végigolvastunk az elmúlt hónapban, bár lassan visszaköltözik a könyvtári polcra.

Kiss Ottó Dudorászós versikék alcímmel megjelent kötete több műfajból hoz dudorásznivalót. Limerickek, köztük Barni, a mosómedve kalandjai, Weöres- és József Attila-parafrázisok, négysorosok és hosszúra nyúlt nyári medveségek. Vannak köztük emlékek és fantáziaképek, állatok, mesék és állatos mesék, szülők és gyerekek, gazdag a kincsesbánya. No és persze az elmaradhatatlan rím- és szójátékok.

Szép Oláhné

Él egy nő,
nagyon szép,
a haja
pomádé,
úgy hívják,
Katika,
vagyis hogy
Oláhné.

Amikor
dolgozik,
úgy hívják,
Oláhné,
egyébként
Katika,
szíve a
Voláné.

De hiába, öregszem. És egyre vadabbul tör elő belőlem a hajdan oly mélyen elnyomott konzervativizmus - például a hátamon feláll a szőr a "Megkérős, puszizós" vers címétől, majd a "Megkérték Zolikát,/adjon egy csokikát./Öt van csak, bocsika,/mondta a/Zolika." soroktól. Kati bezzeg nem ilyen válogatós, végigolvastatja velem a teljes kötetet, gondosan megfigyeli Takács Mari illusztrációit, amelyek színes hátteret szolgáltatnak a sokszínű gyűjteménynek.

Persze akadnak szép számmal igazán humoros fordulatok is a kötetben, és a vidámság mellé kapunk egy árnyalatnyi melankolikus félmosolyt, finoman adagolva a keserédes cseppeket:

Ha tél van

Ha tél van, verset olvasok,
attól, mint hó, felolvadok.
A vers minden jót felidéz,
a múlt édes lesz, mint a méz.

Ha csendes téli este van,
emlékeimnek teste van.
Ilyenkor bennem merítőz
a forró nyár, a szelíd ősz.

2 megjegyzés:

  1. Már vártam az új posztokat, éljen! Kiss Ottó nekem kedvenc.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, mostanában sokat kell várni egyre-egyre, alig van energiám az írogatásra. De nagyon köszönöm, hogy kitartasz :)

    VálaszTörlés