2013. január 8., kedd

A kis mentőautó története. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány első mesekönyve

Előrebocsátom: elfogult vagyok, mivel családom összes tagjával egyetemben szeretem ezt a könyvet, és személyesen is ismerem főhősét, Mokót.

Rendhagyó könyvről van szó. Aki a kezébe veszi a kötetet, máris érzékelheti ezt, mivel a címlapon a szerző neve helyett ez áll: A Magyar Gyermekmentő Alapítvány első mesekönyve. Bakonyi Anna - egyébként indokolatlan - szerénysége is aláhúzza: oktató célú meséről van szó, amely a Mentőszolgálat szakmai felépítését, működését, illetve a Gyermekmentő megszületését mutatja be.

Ahhoz képest, hogy tanmeséről van szó, egy igazán jól sikerült történet kerekedik a kis személyautó körül, akinek minden vágya, hogy mentőautó legyen. De hogyan lehetne mentő egy olyan kocsi, akibe nem fér be a beteg? - nevetik ki Mokót a barátai. A kisautó azonban nem adja fel, egyre a mentőállomás körül ténfereg, és összebarátkozik ROKO-val, a rohamkocsival, aki bepillantást enged neki az állomás életébe. A könnyedén és világosan tálalt információk mellett jut hely némi izgalomnak is: egy tájékozódási verseny, egy baleset a szakadó hóban, majd a boldog végkifejlet: hogyan lesz a kicsi és fürge Mokóból Gyermek-MOK (azaz mentőorvosi kocsi).

Az Alapítvány logóját László Zsuzsi adaptálta színvonalas illusztrációkra, a színezett tollrajzokon mosolygó autók és emberek cseppet sem idézik a gyermekek egészségügyi nevelésére szánt propagandaanyagok rémes stílusát. Egy kedves mesét kapunk kedves képekkel, ráadásul jó nyomdai megvalósítással, keményfedeles kiadásban. A szöveg is viszonylag jólfésült, egy-egy mondat néha kicsit furcsán hangzik felolvasva, de ilyesmit más mesekönyveknél is tapasztal az ember lánya. Igaz ami igaz, a "szuri" kifejezést mindig helyettesítem az "injekció" szóval...


Remélem, a történetszövés lendülete megmarad a további tervezett kötetekre is, amelyek az elsősegélynyújtás alapjaiba kívánják majd bevezetni az olvasókat. A tematika tehát az Alapítvány országszerte elérhető ingyenes gyermek-elsősegélynyújtó tanfolyamaihoz fog kapcsolódni, talán a mentőorvosok tapasztalatait, mindennapos, de nem mindennapi élményeit is feldolgozva. Ha a szerző ismét ilyen ügyes kézzel nyúl a történethez, a további kötetek is a polcunkon fognak landolni - bár a kereskedelmi forgalomba kerülésre még várni kell.

Katit pedig teljesen elbűvöli, hogy bizalmas információkat tudott meg az általa is ismert kocsi életéről, gyakran olvastatja velem MOKO történetét, és ha látjuk elszáguldani, integetünk - ő lelkesen, én szívszorongva -, és kiabál utána: Hajrá MOKO! Siess, már várnak!

2 megjegyzés:

  1. Egy kis info, hogy hol lehet hozzájutni? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Egyelőre sajnos nem árusítják, mivel a Gyermekmentő nonprofit szervezet, így nem folytathat kereskedelmi tevékenységet :(

    De ha felveszed velük a kapcsolatot (vagy ami még jobb, elmész egy ingyenes gyermek-elsősegélynyújtó tanfolyamukra), biztosan adnak egyet - és cserébe valamilyen formában adományozhatsz nekik annyi pénzt, amekkora összeget a könyvre szánnál.

    VálaszTörlés