2013. január 24., csütörtök

Finy Petra: Lámpalány, Bögreúr és Seprűsrác meséi

A kerettörténetbe ágyazott tanmesék már vagy 18-19 százada bevált műfajt képviselnek, gondoljuk csak a Pancsatantrára. Ezt a hagyományt folytatja Finy Petra három könyve, amelyeket többször is lelkesen olvastunk végig nyaralás alatt.

A főhős, Rufusz Rafael (számomra csak a második kötetből derült ki, hogy mindkettő a keresztneve) különféle okokból nem tud elaludni esténként. Például mert mozog a függöny. Vagy éppen imbolyognak az árnyak. Esetleg elvesztette a plüssmedvéjét. Csupa olyan ok, ami bárki gyereket zavarhat, de nem mindenkinek az éjjeliszekrényén áll ott Lámpalány, aki egy simogatástól életre kelve már mesél is valami témába vágó, megnyugtató történetet.


Így lesz ez később Bögreúrral, aki rossz evőknek, és Seprűsráccal, aki rosszcsontokról mond majd meséket Rufusz Rafaelnek. A három karakter egyéni beszédstílusa a kedves lány, a kedélyes bácsi és a laza srác modora kiválóan idomul a kiscsoportos óvodásból nagyfiúvá érő főhős fejlődéséhez.

A mesék sokszínűek, a legkülönfélébb szereplők keverednek bennük tanulságos kalandokba, Bögreúrtól megtudhatjuk például, hogy hogyan készül az ezerízű főzelék, és mivel foglalkozik egy ételtolmács. A vagány dumás Seprűsrác olyan történeteket mond, amelyek már nagyon egyértelműen akarják az olvasó tudomására hozni a tanulságot, nem kreatív feloldást, inkább leckéztető mesét kínálva, de a szópárbajban kíméletlenül vívó, szavakkal sebző vitéz meséje igazi touché.

A felnőttekre kikacsintva minden kötetben bujkál egy-két szójáték, a szerző gyerekszáj-specialitásai: a kerti parti szervezője vegetárijános, apu pedig elutazik a konferenciás tengeren is túlra (kedvencem).

Gyöngyösi Adrienn modern, számítógépes grafikái kiváló kíséretet biztosítanak a modern meséknek, színesek, szagosak, szórakoztatóak, szerintem Rufusz Rafael is szeretné őket, de sajnos, ő kimarad a vizuális élményből. Azért valahogy úgy gondolom, lassan nekünk is ideje lenne olyan könyveket is olvasni, amelyekben nincs minden oldalpár illusztrálva - de mit tehetünk? Ha már egyszer ilyen jók, egyelőre még maradunk a képekkel alátámasztott történeteknél.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése