2013. június 20., csütörtök

Erdős István: Aprótörpe indiánok

Katalin kalandos korszakába ért. A mesék közül leginkább a lovagos, kalózos és indiános olvasmányok nyűgözik le - érdekes egyébként, hogy ezekkel a világokkal én csak jóval nagyobb koromban találkoztam először. Mostanában azonban divatba jöttek az egzotikus környezetben játszódó történetek szelídített változatai is – az más kérdés persze, hogy ki milyen ügyes kézzel nyúl az egyes témákhoz. Az alaphangulat és az elmaradhatatlan kellékek átemelése mellett a szerzők megpróbálják elsősorban a túlságosan véres, másodsorban a kisebbek számára kevéssé érdekes moralizáló részleteket tompítani, eközben azonban gyakran esnek át a ló másik oldalára, banális, néha egyenesen bugyuta történeteket kreálva.

Erdős István könyve szerencsére nem ilyen – ennek már csak azért is örülök, mert Katalint teljesen rabul ejtette a manik indiánok világa. A huszárvágás, amely izgalmas, mégis szelíd kalandokba keveri a két főhőst, Táncoló Pitypangot és Ásító Felhőt, a testméretük: Az igazat megvallva, ha az ember egészen közel merészkedik a manik törzs falujához, már nem is tűnnek olyan rettenetesnek. Legdélcegebb harcosuk, Álló Bivaly, a törzsfőnök a maga kilenc és fél centijével valóságos óriás köztük. A törzs többi tagja nem nagyobb egy talpára állított gyufaszálnál.

Voilà. Az indiángyerekek a maguk – úgy saccolom – fél gyufaszálnyi magasságukkal afféle erdei manók vagy tündérek is lehetnének, de nem: hamisítatlan indiánok ők, wigwamban laknak, mokaszinban járnak, és tomahawkjuk is... lenne, ha az apjuk kölcsönadná nekik. Kicsinységükből adódnak tehát a nehézségek, amelyeket a gyerekek leküzdenek, és igen, gyerekekről van szó, ez még közelebb hozza a főszereplőket a célközönséghez.

A mesék cselekménye bővelkedik az izgalmakban, a szöveg sejtelmesen bontja ki az újabb és újabb fordulatokat, Kati kedvence az a rész, ahol egy ismeretlen állat vérnyomait követi a két kis indián. De azért került a szövegbe néhány hamisítatlan törzsi bölcsesség is: A szavak olyanok, mint a gömbölyű kövek. Ha sokat raksz egy kupacba, szétgurulnak.

A kötet illusztrációit jegyző Pásztohy Panka ismét megnyugtatott, hogy képes elszakadni a Tündér a vonaton vagy Panka és Csiribí rózsaszín-és-társai-csak-vidáman-élénken színvilágától, de földszínekkel tompítva is tudja hozni azt a tarkaságot, amiért szeretjük. Legföljebb annyit róhatunk fel neki, hogy az aprótörpék nagyobbak a képein például a farkashoz viszonyítva, mint a szöveg szerint (Egy-egy szőrszála is hosszabb volt, mint az apró indiánok.), de ez csak az ilyen farkasszőrszál-hasogató olvasóknak tűnik fel, Kati sosem fogja észrevenni.

Miért is venné észre? Hiszen a lényeg az, hogy újra és újra elolvassuk, nemsokára már a második kötet, A vándor varázsló történeteivel kiegészítve. És utána ismét elinduljunk Mamáék kertjében vérnyomokat keresni, és meglátogatjuk a bölcs kígyót a cseresznyefán.

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszenek a rajzaim. A kritikát is örömmel fogadom, ha rendjén van, sőt, ha tehetem alakítom is a rajzokat irányába. De most komolyan kérdezem, még ha a szöveg is volt előbb. Nem a leírásban van inkább a hiba? Mert lehet, hogy akkorák mint egy farkas bunda szál, sőt még kisebbek, de máskor meg simán elmennek bogyót, meg szedret gyűjteni. Hogy vinne haza egy szedret egy fél cm-es indián? Valahogy ki kell néznie a képeknek. A gyerekek szeretnék látni egy képen a farkast és a kis indiánokat, ha már egyszer beszélgetnek.

    VálaszTörlés
  2. Itt most úgy jön le kicsit, mintha nem tetszene nekem a szöveg.Szerintem klassz így, és az hogy bunda szál méretűek, csak egy kedves kép vagy hasonlat benne.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Panka, bocsánat a reakciósebességért... Írtam, hogy szőrszálhasogatás az egész, a könyvet és az illusztrációkat is szeretik a lányok, nemkülönben a Panka és Csiribí képeit, az pedig szerintem is külön üdvözlendő, hogy valaki képes megújulni és több stílusban alkotni. De nem hiszem, hogy mentegetőznöm kéne, a célközönség és a megbízók elismerése, gondolom, meggyőzőbben mutatja, hogy jó, amit csinálsz :)

    VálaszTörlés