2014. április 9., szerda

Lackfi János - J. Kovács Judit: Százérintő

Lackfi János versei felé tettem már egy-két tétova lépést, de soha nem tudtak lenyűgözni, a meséi sem fogtak meg igazán, leginkább még az ötletes Apám kakasa az, amit érdemesnek tartok az újraolvasásra – de most találtam egy kötetet, amely némiképp belopta magát a szívembe.

A Százérintő az ölbeli játékok hagyományára épít, társszerzője, J. Kovács Judit az immár három kötetesre bővült Kerekítő-sorozat megalkotója. Az egyes versekhez/mondókákhoz tehát vélhetően ő írta a használati útmutatókat, vagyis a szakszerű kerekítési utasításokat – amelyek, akárcsak a népi mondókák esetében, nekem néha túlságosan is egzaktak.

Fejbirizgálós

Falevelek úsznak a levegőben,
csikizik a kertet libegősen.
Öregek a körték, lepotyognak,
süni-süni fűben szimatolgat.

A kerekítésmodernizálási kísérletek (Mobilos, Liftezős) mellett szerepel néhány igen találó mondóka is, az öltöztetést vagy az utolsó falatok eltüntetését megkönnyítő rímek frappánsak, Agócs Írisz rajzai pedig a tőle megszokott vonalvezetéssel, oldalpáronként más árnyalatban kerítik a  versikéket. Összességében kellemes benyomást keltő, néhány maradandó alkotást is tartalmazó könyv ez, amely sikerrel lovagolja meg a lelkifurdalással és fantáziaválsággal küzdő kortárs anyák igényét az ölbeli játékokra és mondókákra.

Ujjmajszolós

Egy kifli,
egy virsli,
egy kifli,
egy virsli,
meg egy rúd szalámi,
meg fogjuk zabálni,
hamm, nyamm, nyamm!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése