2015. február 1., vasárnap

Erwin Moser: Fantasztikus Jóéjtmesék

Az osztrák szerző (ha jól számolom) negyedik, magyarul megjelent kötete egyben az eddigi legjobb is: Erwin Moser világa varázsvilág. Egyszerű, szinte minimalista megfogalmazású történeteit az írói fantázia váratlan hengerbucskái teszik izgalmassá. A Jóéjtmesék főszereplői leggyakrabban macskák vagy egerek, de mindenféle izgalmas lény: rozmár, lajhár és polip is előfordul az epizodisták között.

A rövid, egy-két oldalas történetek gyakori témája az utazás, illetve az otthonkeresés, amelynek során a legvalószerűtlenebb helyzetekre születhet a legkézenfekvőbb megoldás, míg egy hétköznapi eseményből bármelyik pillanatban hajmeresztő kaland bontakozhat ki. Hajmeresztő, mondom, pedig ez túlzás: az egész könyvet belengi a nyugalom, amolyan békebeli hangulat, dacára minden szürreális körülménynek.

Az illusztrációk pedig, amelyek szintén a szerző munkái, néha valóban a szürrealitás határát súrolják, engem leginkább a Dixit társasjáték kártyáira emlékeztetnek, csak állatos kivitelben. Külön élmény mindegyik.

Az ember szinte sajnálja, hogy olyan hamar, olyan kurtán-furcsán ér véget minden történet. Egy gyors szellemi tornagyakorlat, és az utolsó ugrásba nem lehet beleállni, visz tovább a lendület. Mintha mindegyik hívna, hogy folytassuk, fejezzük be a magunk kedvére. Csak győzze fantáziával a kedves olvasó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése