2015. december 17., csütörtök

Margo Sorenson: Ambróz és a hercegnő

Ez a könyv Krisztire vár majd idén a karácsonyfa alatt, akinek hercegnők iránti rajongása töretlen. Ha már véletlenül létezik egy ilyen karácsonyi vonatkozású történet, amelyet az egyik legfinomabb nőalakokat rajzoló magyar gyermekkönyv-illusztrátor képei díszítenek, hát okvetlenül be kell emelnem a repertoárba, főleg most, hogy a Grimm-mesék már a könyökömön jönnek ki, a Disney-hercegnők pedig nem elsősorban látványviláguk, hanem sokkal inkább a könyv formában kiadott történetek bárgyú szövege miatt tiltólistásak.

No, azért ez a kötet sem szofisztikált cselekményével tűnik fel - a hercegnő bánatos, és a templom egere - mármint az egyik közülük - felteszi magában, hogy megkeresi, mi okozna neki örömöt. Rövid, de kedves történet arról, hogy a legkisebbek is tudnak segíteni, ha odafigyelnek a másik igényeire, és hogy milyen elkeserítő, ha valakinek nincs semmilyen feladata az életben. Utóbbit azért szerencsére nem mondja ki szó szerint a szöveg, hagy némi gondolkodni- és megbeszélnivalót is, a kicsi főhős szemszöge pedig vonzó lehet a kicsi olvasók számára, könnyebben beleélhetik magukat a történetbe.

Szegedi Katalin illusztrációi érzékenyen követik a mesét, a kisegérben megszülető felismerés és a kirakójáték összeálló darabjai közötti képi párhuzam pedig igazán találó. Már csak arra lennék kíváncsi, vajon kiadják-e valaha is magyarul az írónő másik Ambróz-történetét, amelyből megtudhatnám, hogyan mozdíthatja előre egy olyan aprócska valaki, mint egy kisegér, egy katedrális építését.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése