2015. december 6., vasárnap

Turbuly Lilla: Talált szív

Karácsonyodik, ahogy Kati mondta egykoron, ideje hát elővenni néhány karácsonyi történetet, olvasmányainkban is átélni a várakozást - az egyik ilyen kötelező adventi könyv nálunk Turbuly Lilla meséje.

Az eseményeket Pepe, egy nagycsoportos óvodás meséli, és a szerző remekül eltalálja a szemszöget, amelyből kisfiú szemléli az eseményeket: a felnőttek számára másodlagos részleteket, az eltökélt leltárazást például a jobb és bal nadrágzseb pontos tartalmáról, vagy éppen a gyermeki logikát, amelyet Janikovszky Évát idéző humorral mutat be.

Azt mondta, hogy az ő varrónője messze lakik, egy másik városban, és nem is néni, hanem bácsi, ezért szabónak hívják, de ez nem a vezetékneve, hanem a foglalkozása, ezért kisbetűvel írjuk, ezt jól jegyezzem meg. Mondtam neki, hogy én sehogy sem írom, mert csak jövőre leszek iskolás, és még egyáltalán nem tudok írni, de azért a kedvéért megjegyzem.

A történet maga pedig egy kedves és cseppet sem erőltetett történet a talált szív gazdája utáni nyomozásról, melynek során mindenki kicsit jobb kedvre derül, és a nagyjából reális, összefüggéseiben mégis meseszerű történések - különösen Pepe önálló akciói - azonnal beindítják a kalandvágyóbb óvodások képzeletét.

Két napot kellett várnom a megfelelő alkalomra, és még arra is szükség volt, hogy Katát beavassam a tervembe, vele ugyanis leengednek a játszótérre.
-Jólvanakkor... Kataszívem... nagyonvigyázz...  szemedrajta... temegfogadj... - mondta anyukám, és újra belemerült a munkába, a számítógépet nyomogatta ugyanis, pedig állítólag könyvelt.

A kötetet egyébként Krisztina is régóta szereti, ami valószínűleg nagyban köszönhető Horváth Ildi hatalmas színes oldalainak is. A szürrealitásba hajlóan tántorgó ajtókat, a dülöngélő perspektívát mintha a mese lendülete sodorná magával, de az izgalmas vonalvezetést kellően ellensúlyozza a színek nyugodt harmóniája.

Egy kicsi szív piros filcből. Kézreálló, zsebbe való, és a mágikus gondolkodású gyerekeknek tökéletes szimbólum a barátság, az egymásra figyelés, régi és új kapcsolatok ápolása számára. Hiszen ha valaki csak úgy elveszíti a szívét, az nagy baj, ugye? És valóban mindent meg kell tenni azért, hogy visszakapja. Bár így gondolkodnának felnőtt fejjel is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése